Urmarirea cresterii si dezvoltarii musculoscheletale
Cand este necesar un consult la medicul Ortoped Pediatru?• Copilul trebuie evaluat si tratat specific, terapia adaptata necesitand o buna cunoastere a bolii copilului cat si o excelenta stapanire a tehnicilor(ortopedice si de recuperare si reeducare),particulare fiecarei varste.
Evaluarea corecta a copilului inca din primele zile de la nastere poate scoate in evidenta afectiuni ortopedice si/sau neurologice.

• Dezvoltarea sistemului musculo-scheletal, deţine câteva aspecte particulare importante cum ar fi evoluţia dinamică a pacientului de la nou-născut la adolescent. De aceea afecţiunile se raporteaza la stadiul de creştere şi dezvoltare al copilului, pentru fiecare grupă de vârstă:

- la nou-născut, examenul clinic va trebui să aibă în vedere posibilitatea prezenţei torticolisului muscular congenital, a paraliziei obstetricale de plex brahial, a fracturii obstetricale de claviculă, a displaziei de dezvoltare a şoldului, a malpoziţiilor şi malformaţiilor piciorului(talus valgus, metatarsus adductus, picior stramb varus equin). Cu cât sunt diagnosticate şi tratate mai precoce, cu atât evoluţia lor va fi mai bună, de aceea consultul de ortopedie pediatrică devine obligatoriu la cea mai mică suspiciune a unei asemenea afectări.

- la copilul mic şi preşcolar, situaţiile ce determină cel mai des solicitarea consultului de ortopedie pediatrică sunt reprezentate de: genu varum, genu valg, tulburările de mers (mersul în adducţie, equinismul), piciorul plat, durerile de creştere, boala Perthes, sinovita acută tranzitorie de şold.    De exemplu: genu varum la un copil de 12- 18 luni este normal, în vreme ce la 4 ani e o cauză de îngrijorare şi necesită investigaţii suplimentare

- in perioada prepubertară şi adolescenţă, una dintre cele mai întâlnite patologii o reprezintă cea a devierilor de ax şi atitudinilor vicioase ale coloanei vertebrale- scolioza. Aproximativ 90% dinte scolioze apar în jurul vârstei de 10-12 ani şi se agravează în perioada pubertara. Este extrem de importantă depistarea lor precoce şi inceperea tratamentului cat mai devreme.