Terapia Vojta

Terapia Vojta – O nouă specializare în portofoliul de servicii medicale al Orto-Clinic  adresată copiilor cu afecțiuni neuro-locomotorii


Ce este terapia Vojta

Numele acestei terapii vine de la numele neurologului pediatru de origine cehă Vaclav Vojta, care, între 1950 și 1970, a dezvoltat tehnici de diagnostic timpuriu și tratament pentru copiii ce sufereau de pareză cerebrală. Pe scurt, această terapie are la bază principiul reflexogen în locomoție. Principiul acestei tehnici constă în aplicarea de stimuli externi, de către terapeutul Vojta, prin tehnici special învățate, care sunt menite, prin activarea anumitor centri, să provoace reacții de mișcare în mod automat.

La terapia Vojta, cursul mișcărilor ”normale”, ca prinderea, verticalizarea și mersul nu sunt primar învățate, exersate si antrenate. Terapia în sine face posibil ca modelele de mișcare elementare să fie din nou accesibile pacienților care au suferit leziuni ale sistemului nervos central sau locomotor, prin mișcări reflexe. 


Locomoția  reflexă – Baza terapiei Vojta

Conform datelor  Societății Române Vojta, această terapie stimulează creierul să activeze ” modelul de mișcare”  înregistrat, ”înnăscut” și, ca mișcare coordonată, să-l exporte către musculatura trunchiului și a membrelor. Astfel, datele SRV, în cazul leziunilor sistemului nervos central sau în cazul tulburărilor de postură și miscare, indiferent de cauza acestora, aceste modele de mișcare vor putea fi învățate spontan cu ajutorul unui terapeut Vojta. Un număr semnificativ de afecțiuni neuro-motorii pot fi ameliorate prin terapia Vojta, precum displazia de șold, scolioza și pareza cerebrală, dar și alte tulburări sau disfuncționalități ale sistemului osos, muscular sau ale sistemului nervos central.

Echipa terapeut- copil -părinte

Terapia Vojta nu este utilizată de sine stătător ca tratament pentru o afecțiune ci face parte dintr-un întreg protocol și complex de terapii adresate copiilor cu afecțiuni neuro-locomotorii. Astfel, terapeuții Vojta lucrează împreună cu echipa de kinetoterapeuți, pedagogi, medici și psihologi si nu în ultimul rând părintele în diagnosticul și tratamentul precoce al copilului mic și sugarului.

S-a demonstrat în anii de practică medicală că această terapie are un impact pozitiv și vizibil asupra coordonării mișcărilor spontane ale copilului, cu rezultate pozitive de îmbunătățire a mișcărilor de tip: prindere, verticalizare, vorbire.

DESPRE TERAPIA VOJTA 
Pentru mai multe informații despre terapie, vă rugăm să consultați site-ul oficial ale SRV http://www.sr-vojta.ro


DESPRE ORTO-CLINIC
Orto-Clinic funcționează pe piața serviciilor medicale din România din 2008, anul in care au fost puse bazele unui centru medical destinat diagnosticării, tratamentului și recuperării afecțiunilor ortopedice și neuro-motorii pediatrice. Inițial, proiectul, dezvoltat în majoritate din fonduri proprii ca investiție privată, a fost creat să susțină activitatea specifică unei clinici și a unui centru de recuperare pentru copii. Astăzi, Orto-Clinic dezvoltă programe de recuperare neuro-motorie și de kinetoterapie, conform celor mai recente terapii dezvoltate pentru copii și adolescenți. http://www.orto-clinic.ro
•  Terapia Vojta •  Kinetoterapia•  Stimulare neuro-motorie•  Hidrokinetoterapie•  Fizioterapie (terapia cu aparate)
Ai nevoie
de mai multe
informatii?
Suntem aici
pentru copilul tau
0755 155 096 ·
021 324 14 19 ·
0771 66 21 77 ·