Sinovita acută de șold (tranzitorie) - inflamația șoldului

Definiție:  Este o inflamație a sinovialei articulației șoldului (membrana care îmbracă articulația). Aceasă inflamație duce la acumularea de lichid sinovial în exces în spațiul articular. 

Statistică: - apare în proporție egală, atât la fete cât și la băieți;
        - apare cu predispoziție între 2 și 5 ani, uneori poate apărea și la 7-8 ani. 

Simptome: Se manifestă prin schiopătare, însoțită sau nu de durere. Atât schiopătarea cât și durerea pot fi de la intensitate ușoară-medie până la forme severe care determină copilul să refuze mersul sau sprijinul în picioare. O altă manifestare constă în limitarea mișcărilor în articulația șoldului, uneori până la rigiditate accentuată. 

Poate apărea în urma unei infecții virale din sfera ORL sau digestivă/respiratorie. Mai rar este produsă de traumatisme mici, repetate. 

Metodă de diagnostic:
- examinarea clinică ne sugerează o afectare a șoldului prin limitarea mișcărilor, mers schiopătat și uneori dureri;
- diagnosticul de certitudine se face printr-o examinare ecografică (ultrasunete). Această examinare se face bilateral (pentru ambele șolduri) pentru a putea compara șoldul afectat cu cel sănătos. Rareori sinovita poate afecta ambele șolduri. 

Aspectul ecografic este sugestiv pentru inflamația șoldului adică o acumulare de lichid în spațiul articular în cantitate mai mare decât este normal

Examenul radiologic (raze x) se folosește atunci când nu există posibilitatea de a efectua o ecografie. Imaginea radiologică arată semne indirecte deoarece afectarea este intraarticulară și nu oasoasă.

Alte tipuri de investigații (RMN sau CT) nu sunt necesare în mod normal. Doar în situația în care este necesar un diagnostic diferențial cu alte afecțiuni ale șoldului:  

- osteoporoză de cap femural (Maladia Legg-Calve-Perthes); 
- epifizioliză (alunecarea capului femural prin fractură); 
- osteoartrită infecțioasă.

Tratamentul sinovitei acute de șold constă în:

- administrarea de antiinflamator de tip nurofen;
- repaus, limitarea activităților care solicită articulația șoldului;
- antibiotic în unele situații mai grave, cu acumulare maximă de lichid în artculație și cu impotență funcțională marcată, însoțită de durere accentuată.
Medic Specialist Ortopedie Pediatrică