Piciorul Tal-Valg (calcaneo-valg)

Ce este piciorul Tal-Valg? Este o deformare de poziție care apare vizibilă în ultimul trimestru de sarcina prin așezarea necorespunzătoare a piciorului în viața intrauterină.
Copilul ce suferă de această afecțiune are toate structurile osoase formate și așezate normal, musculatura fiind cea care capătă un tonus anormal din cauza așezării într-o poziție deficitară pentru o lungă perioadă de timp.

Această afecțiune are forme ușoare, medii și severe:

1. Forma ușoară (gradul I):
- musculatura posterioară a gambei este mai moale;
- piciorul are o poziție aproape de normal.

2. Forma medie (gradul II): 
- musculatura posterioară a gambei este slabă (hipotonă);
- există o contractura a tendoanelor anterioare și laterale a gleznei care nu permite mobilizarea piciorului în poziția corecta (în poziție flexie plantar, în jos).

3. Forma severă (gradul III): 
- există o contractură puternică a tendoanelor gleznelor (această contractură nu permite o mobilitate normală a piciorului). 

                                                Vedere din talpă (plantară):
                             Picior Normal     Picior Tal Valg formă severă (grad III)

Cum se tratează piciorul Tal-Valg? 

Tratamentul piciorului tal-valg se aplică în funcție de gradul deformării cât și de vârsta copilului.

Metode de tratament:

1. Forma usoară (gradul I):
-  poate fi suficient masajul musculaturii posterioare gambelor (mamele pot fi instruite de către un specialist să execute corect acest masaj).

2. Forma medie (gradul II): 
- masajul musculaturii posterioare gambelor;
- se asociază uneori exerciții de stretching (relaxare-întindere) executate blând și în mod repetat până se obține relaxarea tendoanelor gleznelor.
N.B. dacă aceste exerciții nu dau rezultate atunci când sunt realizate de către părinți se poate asocia un program de kinetoterapie.
 Uneori în formele mai rigide se recomandă atele de poziționare care ajută piciorul să se relaxeze în timpul nopții.

3. Forma severă (gradul III):
- este indicat să se aplice 2-3 cizmulițe de gips care ajuta la relaxarea și elongația  acestor tendoane contractate;
- după aplicarea gipsului urmează o perioada între 3 și 6 luni de exerciții zilnice și purtarea atelelor pe timpul nopții care ajută la menținerea piciorul într-o poziție relaxată. În acest fel se ajunge la un rezultat satisfăcător la momentul ridicării copilului în picioare și la debutul mersului.
Particularități ale piciorului Tal-Valg:
Această deformare de picior Tal-Valg se poate asocia cu o hiperlaxitate articulară exagerată (articulație foarte elastică) și cu hipotonie musculară accentuată (tonus muscular scăzut) mărind durata tratamentului. În acest caz tratamentul kinetoterapeutic se asociază cu fizioterapia, în speță electrostimularea.

Electrostimularea se aplică pe musculatura posterioară a gambelor care este cu un tonus slab și se repeta periodic conform schemei de tratament pe care o stabilește fiziokinetoterapeutul pentru creșterea tonusului muscular.

Sfaturi utile:

1. Medicul Ortoped Pediatru poate să diferențieze tipul de Picior Tal-Valg și să recomande tratamentul adecvat, corespunzător formei diagnosticate.
2. Este indicat ca în urma unui diagnostic de picior Tal-Valg să se înceapă tratamentul cât mai repede după naștere deoarece: 
- rezultatele sunt mai bune;
- durata tratamentului este mai scurtă;
- cooperarea copilului este mai bună.
3. Cu cât tratamentul începe mai târziu spre 8-9 luni sau la vârsta mersului cu atât rezultatele sunt mai modeste (mai ales în formele severe) și în acest caz durata tratamentului este mai mare și cooperarea copilului redusă.

Important:

1. Piciorul tal-valg sever (gradul III) (calcaneo-valg) se poate asocia cu alte defecte dintre care cel mai important este displazia de șold. Ecografia de șold la nou-născut va confirma sau elimina asocierea cu displazia de șold.

2. Piciorul tal-valg sever poate fi confundat cu forma congenitala severa de astragal vertical (picior convex) și este important ca medicul ortoped pediatru sa diferențieze forma posturala de tal-valg sever de forma congenitala de astragal vertical.