Picior strâmb congenital VARUS EQUIN

Piciorul strâmb varus equin reprezintă o deformare congenitală a unuia sau a ambelor picioare ce afectează 1 din 1000 nou–născuți și este rezultatul unei dezvoltări anormale a mușchilor, tendoanelor și oaselor piciorului în viață intrauterină cauzată de factori genetici și de mediu.

Cel mai frecvent, piciorul strâmb varus equin apare ca o anomalie izolată, la un copil altfel sănătos, și poartă numele de picior strâmb varus equin idiopatic. Exista însă și așa-numitele forme teratologice* la copiii care prezintă artrogripoza**, mielomeningocel*** sau alte malformații.

Aspectul clinic al piciorului strâmb varus equin este caracteristic și asociază equin si varus calcanean, aducție și inversie a antepiciorului si mediopiciorului, atrofie a musculaturii gambei de partea afectată și lungime mai mică a piciorului comparativ cu cel sănătos.

Netratat, piciorul strâmb varus equin produce dizabilitate majoră, mersul devine anormal cu sprijin pe fața dorso-laterală a piciorului și cu vârsta devine dureros

Obiectivele tratamentului constau in corectarea diformității cu menținerea mobilității și a forței musculare. 

Metode de tratament:

1. Tratament metoda Ponseti:

- aceast tratament revoluționar descoperit de dr. Ignacio Ponseti presupune corectarea secvențială a componentelor deformării prin manipulări și aplicarea de aparate gipsate succesive urmate în unele cazuri de o mică intervenție chirurgicala la nivelul tendonului achilean și purtarea unor orteze speciale.

- cel mai des, corecția se obține după aplicarea a 5-7 aparate gipsate și ea trebuie menținuta prin purtarea ulterioară a ortezelor pe tot parcursul zilei în primele 3 luni și doar în cursul nopții până la vârsta de 3 ani.

- deși este ideal ca tratamentul prin metoda Ponseti să înceapă în primele 7-10 zile de viață, el poate fi aplicat și la vârste mai mari cu rezultate foarte bune.


2. Tratament prin intervenția chirurgicală:

- de-a lungul timpului, tratamentul chirurgical a jucat un rol primordial dar rezultatele acestuia pe termen lung s-au dovedit a fi cel puțin modeste. Deși se obține îmbunătățirea aspectului piciorului, acesta devine rigid și dureros în decadele a doua și a treia de viață.


-----------------------------
*  TERATOLOGÍE s. f. Disciplină care studiază malformațiile, viciile de conformație și anomaliile de structură ale viețuitoarelor și cauzele lor. 
**    ARTROGRIPÓZĂ s.f. Imobilizare persistentă a unei articulații prin contracția spastică a musculaturii corespunzătoare, asociată adesea cu luxații.
***  MIELOMENINGOCEL  - tumora chistica, in general congenitala, amplasata in lungul coloanei vertebrale, de cele mai multe ori la nivel lombar sau lombosacral.