Evaluarea clinica a dezvoltarii osoase, musculare, articulare a copilului
Cand incepe urmarirea dezvoltarii scheletului si a muschilor bebelusului ?

Din momentul in care mamica asteapta un bebelus, medicul urmareste cresterea si dezvoltarea fetusului  si poate descoperi din primele saptamani de sarcina, unele deformari  ale picioruselor sau mainilor (congenitale). Pe parcursul sarcinii, la masuratorile de morfologie fetala, pot aparea intarzieri de crestere a membrelor (in special femurul ) sau modificari in structura si forma oaselor.

Atunci cand la morfologia fetala, medicul obstetrician a descoperit deformari ale scheletului, medicul Ortoped Pediatru asigura consilierea mamicilor si a familiei, in ceea ce priveste diagnosticul, evolutia si tratamentul acestor deformari congenitale.

Cand este necesar sa facem o evaluare a dezvoltarii musculare, articulare si osoase a bebelusului ?

• Din momentul nasterii, orice bebelus, asa cum are nevoie de urmarire pediatrica pentru starea generala de sanatate ( greutate, alimentatie, imunizare prin vaccinuri, sfaturi utile), tot asa are nevoie de o urmarire riguroasa a cresterii si dezvoltarii osoase si musculare.

Ortopedul Pediatru este avizat si pregatit sa depisteze, sa trateze si sa urmareasca, deformarile osoase care apar de la nastere .Aceste deformari pot fi de pozitie ( picior tal valg, picior varus, picior metatarsus adductus, contracture in adductie solduri, plagiocefalie, torticolis muscular postural ) sau congenitale  (picior varus equin, picior convex, luxatie de solduri, hipoplazie de femur, torticolis congenital).

• In cazul in care copilul nu a beneficiat de o evaluare a dezvoltarii musculo scheletale in primele luni sau in primul an de viata, este indicat ca aceasta sa fie realizata in fiecare an pana la terminarea cresterii, deoarece pot apare diferite deformari pe parcursul cresterii.
Pot apare deformari ale genunchilor, ale picioarelor, ale coloanei vertebrale, devierea posturii corecte a corpului sau vicii de mers si statica.

MEDICI:

Medic Specialist Ortopedie Pediatrică